Beneficiile oferite pielii de sucul de lamaie

Lamaile sunt citrice in al caror continut sunt prezente: vitamina C (acid ascorbic), acid citric, vitamine de tip B, carbohidrati si un numar redus de proteine. Lamaile sunt utilizate la scara larga in toata lumea, atat ca aliment cat si ca medicament, sucul lamailor fiind utilizat atat consumat ca bautura cat si aplicat pe piele. Lamaia este un antiseptic natural si se adreseaza multor afectiuni si imperfectiuni ale pielii. Acidul ascorbic sau vitamina C este un antioxidant foarte puternic ce poate fi dizolvat in apa in mod natural. Aceasta vitamina este foarte utila pentru prevenirea scorbutului. Mai mult, consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta la cresterea rezistentei organismului in fata agentilor infectiosi si elimina din sange radicalii liberi care declanseaza inflamatiile.

Vitamina C din compozitia lamailor confera acestui fruct capacitatea de a mentine frumusetea pielii, intinerind-o si oferindu-i luminozitate si stralucire. Lamaile, ca si portocalele, contin o diversitate de elemente fitochimice. Glicozidele flavonoide de tipul hesperetina si naringenina din compozitia lamailor sunt cele care au efectul de antioxidant asupra organismului, previn scorbutul, sunt anti-inflamatorii si regleaza sistemul imunitar.

Consumul zilnic de apa cu lamaie imbunatateste vizibil aspectul pielii – actioneaza ca un remediu antiimbatranire, putand elimina ridurile si punctele negre. Sucul de lamaie aplicat pe zonele arse de piele, estompeaza urmele de arsura si mai mult, reduce senzatia de arsura de la nivelul pielii, racorind-o. Gratie efectului antibacterial, lamaile accelereaza vindecarea ranilor si taieturilor. Uleiul esential de lamaie calmeaza mancarimile provocate de muscaturile de insecte. Amelioreaza eczemele si diminueaza semnele trecerii anilor lasate pe piele, precum petele maronii. Uleiul de lamaie este benefic si in tratarea acneei; datorita capacitatii sale astringente poate ingriji corespunzator tenul gras, regland cantitatea de sebum. Uleiul de lamaie are si proprietati antistres – calmeaza, ajuta la reducerea oboselii mentale, oboselii, ametelii, anxietatii si tensiunii nervoase.

Aplicat extern, uleiul esential de lamaie poate imbunatati stralucirea tenului tern, are efect astringent si totodata are capacitate de curatare a pielii.

Sucul de lamaie intareste si ofera stralucire parului lipsit de vitalitate, inlaturand totodata si matreata.

Printre numeroasele efecte benefice pe care le are lamaia asupra pielii, se numara:
– Reduce cicatricile – sucul de lamaie poate fi util in estomparea cicatricilor si a petelor de pe piele aparute odata cu trecerea anilor. La fel de util poate fi si in cazul diminuarii cicatricilor lasate de acnee. Sucul de lamaie poate ajuta si in cazul melasmei, o afectiune a pielii aparuta in timpul sarcinii si care are ca efect hiperpigmentarea fetei.

– Vindeca acneea – Sucul de lamaie are proprietati antibacteriene si asta il transforma intr-un remediu natural excelent pentru acnee. Aplicat cu regularitate pe zonele afectate, sucul de lamaie poate accelera procesul de vindecare al urmelor lasate de acnee si chiar sa previna aparitia unor noi eruptii. Sucul de lamaie poate fi utilizat cu succes si in eliminarea punctelor negre pe care le usuca si previne aparitia altora. Aplicat seara, inainte de culcare, urmat de spalarea pielii dimineata cu apa rece si utilizarea unei creme hidratante, reprezinta un ritual recomadabil de urmat pentru a scapa de problema cosurilor si a punctelor negre.

– Vindeca urmele lasate de acnee – Daca va curatati singure fata de cosuri, exista riscul de a va lasa urme pe fata, urme numite hiperpigmentari post-inflamatorii. Acestea au aspectul unor pete rosu-inchis sau maronii care apar in locul in care a existat inflamatia acneica. Sucul de lamaie este considerat pe scara larga un remediu casnic pentru vindecarea urmelor acneei si asta deoarece citricile in general si lamaile in particular contin acid alfa-hidroxi care ajuta la o exfoliere mai rapida a pielii si stimuleaza regenerarea tesuturilor pielii. Aceasta ajuta la o estompare a urmelor cosurilor mult mai rapida decat in absenta sucului de lamaie.

– Exfoliaza – Pentru tenul gras, cu pori inchisi sau puncte negre, sucul de lamaie aplicat extern s-ar putea sa fie cel mai potrivit remediu. Acidul citric prezent in compozitia sucului de lamaie actioneaza ca un agent exfoliant bland, inlaturand stratul cel mai de la suprafata al pielii si reducand luciul dat de excesul de sebum. Pentru o exfoliere eficienta, o piele stralucitoare si catifelata se recomanda utilizarea zilnica a unui tonic care are in compozitia sa ulei esential de lamaie.

– Hidrateaza si hraneste – Pielea uscata are un aspect tern si solzos. Lamaile fiind bogate in vitamina C, folati, postasiu, magneziu si vitamina B6 detoxifiaza, restructureaza si regenereaza tesuturile pielii astfel cat de curand pielea terna isi va capata aspectul catifelat si stralucitor de alta data.

– Combate ridurile – Vitamina C din componenta lamailor ajuta la producerea colagenului in piele care ii confera acesteia elasticitate, fermitate si un aspect tanar.

Alte beneficii ale sucului de lamaie sunt:
– Sucul de lamaie aplicat pe piele ajuta la decolorarea petelor si a cicatricilor sau a petelor maronii.

– Sucul de lamaie aplicat pe zonele muscate/ intepate de insecte ajuta la reducerea senzatiei de durere. La fel de util este si in reducerea senzatiei de mancarime a pielii.

– Vitamina C din compozitia lamailor este cea care confera luminozitate tenului.

– Tonifica – In cazul pielii suprasolicitata sucul de lamaie ajuta la micsorarea porilor si la recapatarea stralucirii pielii.

– Neutralizeaza efectele negative din mediul inconjurator – Expunerea la soare, poluare si stres lasa urme profunde pe piele. Vitamina C cu rolul sau puternic de antioxidant combate actiunea radicalilor liberi din organism. Aceasta lucreaza, evident, si pentru piele, ajutand la prevenirea aparitiei ridurilor si mentinandu-i elasticitatea.

– Sucul de lamaie poate conferi nuante de culoare parului dvs. Pentru parul inchis la culoare, sucul de lamaie confera nuante de rosu si auriu, pentru parul castaniu spre blond mediu, sucul de lamaie deschide parul cu o nuanta de blond. Pentru a obtine aceste nuantari frumoase ale culorii parului dvs, pur si simplu aplicati cateva picaturi de suc de lamaie pe par si expuneti-va la soare. Daca faceti acest exercitiu foarte des, puteti sa ajungeti la o nuanta de blond deschis a parului dvs.

– Sucul de lamaie este un tratament foarte bun impotriva matretii si a parului gras.

– Sucul de lamaie utilizat la ultima clatire a parului ii va conferi acestuia o stralucire aparte.

– Lamaia ajuta si la decolorarea firelor de par de pe fata. Chiar daca nu le poate elimina, le decoloreaza asa incat acestea nu mai sunt vizibile cu ochiul liber.

Folositi sucul de lamaie pe piele doar noaptea deoarece acesta va va face pielea fotosensibila. Sau daca totusi il folositi in timpul zilei, folositi cu generozitate crème cu protectie solara ridicata altfel expunerea la soare poate deveni daunatoare pentru piele.

Cosmetice bio care contin lamaie

Citeste despre…